BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 31 Mac 2012

butakah aku???

bisakah perasaan itu berubah??
terasa diri ini dekat, rapat, akrab dengan bayangan kasih, terasa berkongsi segala-galanya. namun, setiap kali berbicara dengan dunia, aku sendiri terasa asing, rupa-rupanya banyak yang belum kuketahui, terasa tiada rahsia, tapi semakin lama semakin jauh terasing..
mungkin penerimaanku dulu hanya berlandaskan perasaan ingin tahu, tanapa aku selidiki kalbu hatiku ini. tapi jauh di ceru hati, sayang ini tidak terperi, inginku luahkan tetapi aku terasa asing...
dalam kotak maya solah-olah, ini bayanganku, terasa seolah-olah bersatu, tetapi bila bertamu di ruang realiti, langsung jauh dari pa yang dibyangkan. serasa seantero manusia yang berada disekeliling ketahui bahawa aku asing dibuminya. padahal saban saat, khabar bicara menghiasi ruang maya. seolah-olah aku mengkaji dan mempelajarinya, tapi setiap kali berdepan dengan realiti ianya kaku tidak bernafas. 
butakah aku untuk menilainya??? ya, aku jahil, aku tidak mampu mengungkapkan secebisan rasa yang dilemparkan. layangan kasihnya ku sambut indah, tapi serasa layangannya hanya untuk rahsia di kamar yang sunyi, tidak boleh dikongsi, tidak boleh dikhabarkan. atau ianya hanya layangan mengisi kekosongan jiwa?? dan bila ada sang samudera yang indah aku akan dilemparkan terus ke jalanan. janji sebuah keindahan hanya sebuah kepalsuaan, atau sambutn ku hanya layak dimuatkan di dalam maya, bukan berdepan realiti. kadangkla, aku terasa ingin meninggalkan mimpi indah ini, tapi aku tidak boleh menipu kotak hatiku, aku yang menyulam angan-angan, hingga ia terpintal, tersimpul rapi, mampukah aku meleraikannya?? mungkin bagi mimpiku ini, ianya sebuah fantasi yang tidak bisa dimeterai. hanya janji sebuah impian yang asih mentah, dan bila tiba masnya ia berlalu pergi membakar musnah segala kedaifan diri.
mungkin ini cuma perasaan jahatku, atau mungkin ianya keegoan yang mula tinggi memuncak, atau kerana aku sudah penat untuk duduk menyulam angan ini???
tapi jika benar kotak hati ini sudah penat, jika benar iaya hanya hasutan jahat, mengapa terasa seolah-olah aku berada dibumi asing...
mungkin aku tidak bisa untuk meleraikannya, tapi kotak hati ini masih menginginkannya. masih mendambakan keakraban bak ombak menghempas pantai. mungkin masa menentukannya...
kata orang, jambatan yang aku titi masi jauh, biarpun aku sudah penat mengeluh, sudah penat meniti titian kalbu, tapi itulah kenyataan, aku masih jauh terkebelakang.
tapi, sewaktu aku ditinggalkan kesepian aku mendambakan sebuah impian yang takkan terlerai, bisakah jambatan yang ku titi ini terus terpimpin tanpa ada runtuhan. mampukah keutuhannya mengajar dan mendidikku mengenal apa yang terbalut dikotak hati ini. ya, aku masih naif mengenal dunia, aku masih buta untuk berjalan di lorong yang gelap...
atau ianya hanya sebuah igauan yang cuba menghalau ianya terus bercambah, atau ia bukan ditakdirkan untuk diriku??? tapi, dengan nama yang aku junjung, aku berdiri menjungjung kasih, aku ingin terus menyemai sehingga aku bisa mengutip hasilnya. mungkin disaat ini, jambatan yang kulalui ini mula merapuh, aku akan cuba menyelinap tanpa ada sebarang retkan dijiwa, akan kubalut luka yang aku hiris diatasnya, mampukah ku menghiasi jmbatan yang aku titi ini sedangkan aku masih buta untuk mewarnainya???

0 komentar:

Catat Ulasan